EFT relatie­therapie is een onderdeel van systeem­therapie

Relatietherapie is voor elk (echt)paar, ongeacht hoe lang je bij elkaar bent, of hoe lang de problemen al bestaan. Misschien spelen jullie met de gedachte of je bij elkaar moet blijven of niet. Misschien komen dezelfde irritaties steeds weer terug,  is er veel ruzie of mis je intimiteit. In relatietherapie kun je samen werken aan deze problemen.

Je allebei ellendig en alleen voelen

Bij relatieproblemen lijkt het of alle pogingen om het contact vast te houden, vast zitten in een patroon waarin je elkaar juist kwetst en de verwijdering alleen maar groter wordt. Je kunt je allebei ellendig en alleen voelen terwijl je geen idee hebt dat de ander zich net zo onbegrepen voelt.

Begrijpen van gevoelens

In relatietherapie leren jullie patronen beter herkennen en begrijpen. In een patroon is er vaak een terugkerende negatieve manier van reageren en communiceren. Als deze manier duidelijk wordt, stelt het jullie in staat er wat aan te doen. Jullie krijgen meer begrip welke gevoelens en emoties een rol spelen in dit patroon.

Praten over emoties kan soms lastig zijn en in therapie werk je aan het bespreken van moeilijke situaties. Vanuit een veilige basis kun je jouw angsten, behoeften en irritaties uiten en werken aan onderlinge verbondenheid. Je onderzoekt je eigen kwetsbaarheid en ervaart ook de kwetsbaarheid van de ander.
Gedurende de therapie leer je zelf de patronen in jullie relatie en communicatie te herkennen. Hierdoor krijg je meer begrip voor elkaar en voor elkaars reactie.  Soms kunnen jullie nog vervallen in het negatieve patroon, maar jullie zijn beter in staat hier los van te komen. De relatie is dan niet meer in het geding. Het gaat dan alleen nog over de irritatie of het voorval.

EFT betekent Emotionally Focused Therapie. Uitgebreider zoals hierboven beschreven kun je vinden op www.eft.nl